joi, 11 iunie 2015

SCLEROZA MULTIPLA SI DIETA



Factorii dietetici în scleroză multiplă


            Scleroza multiplă poate fi influențată favorabil cu ajutorul terapiilor complementare și alternative bine alese, conform unui studiu din 2012, realizat de . Skovgaard,  P. H. Nicolajsen,  E. Pedersen, M. Kant,  S. Fredrikson,  M. Verhoef,  și D. W. Meyrowitsch , intitulat  ”Use of Complementary and Alternative Medicine among People with Multiple Sclerosis in the Nordic Countries”[1].

Cu ajutorul unei nutritii valoroase, predispozitia corpului la inflamare poate fi redusă, ameliorând simptomele bolii până la stagnarea evolutiei acestei afectiuni autoimune neurologice.
Protocolul nutritional constă în:
·        Acizii saturati omega 6, care produc inflamatii, sunt înlocuiti cu acizi grași omega3, antiinflamatori. Aceștia pot fi luati din seminte de cânepă, ulei de primula[2], pește, seminte de in, ulei de in, ulei de cânepă, seminte de chia, ulei de luminită.
·        Alimente alcaline: ridichi negre de vară, iarbă de grâu, castravete proaspăt, seminte de ridichi germinate, iarbă de orz, avocado, andive, spanac, fasole verde, sfeclă roșie, lămâie, morcovi, telină, roșii [3].
·        Alimente antiinflamatorii [4].
·        Suplimente specifice: omega 3, vitamina D3, complexul de B-uri, enzime, probiotice, vitamina  A, E și seleniu [5], [10].
·        Eliminarea glutenului din alimentație [6], [7].
·        Comportamente nutritionale sănătoase cresc eficienta în managementul ameliorării simptomelor sclerozei multiple [8].
·        Reducerea stresului oxidativ prin exercitt fizice regulate, precum yoga, psiho-terapii specifice sau terapie nutritinală antioxidantă [9].

Referințe:
3.      O’Young R, Redford Young, Young Diet, Editura Paralela 45, 2005, 75-76.


Concluzie:
În calitate de nutritionist, am avut 3 pacienti diagnosticați cu scleroză multiplă, în vârstă de 16 ani, 25 ani si 36 ani, dintre care 2 femei și un bărbat, între anii 2012-2013.
Alimentatia creează un context favorabil, pozitiv, în ameliorarea simptomatologiei și a preventiei afectiunilor colaterale, în stagnarea evolutiei bolii, în creșterea calitatii vietii pentru pacientii cu SM și a familiei acestora.


Anca Ignat
http://www.ancaignat.ro/detox5
Nutritionist-dietetician licentiat in 2011, Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, Cluj-Napoca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumim pentru ideile, sugestiile sau parerile dumneavoastra!
Viata aceasta s-ar putea sa nu fie petrecerea pe care o speram, dar cât timp suntem aici putem de asemenea sa dansam.