Factorii
dietetici în scleroză multiplă
Scleroza multiplă poate fi influențată favorabil cu ajutorul terapiilor
complementare și
alternative bine alese, conform unui studiu din 2012, realizat de . Skovgaard, P. H. Nicolajsen, E. Pedersen, M. Kant,
S. Fredrikson, M. Verhoef,
și D. W. Meyrowitsch , intitulat ”Use of Complementary and Alternative
Medicine among People with Multiple Sclerosis in the Nordic Countries”[1].
Cu ajutorul unei nutritii valoroase,
predispozitia
corpului la inflamare poate fi redusă, ameliorând simptomele bolii până la
stagnarea evolutiei
acestei afectiuni
autoimune neurologice.
Protocolul nutritional constă în:
·
Acizii saturati omega 6, care produc inflamatii, sunt
înlocuiti cu
acizi grași
omega3, antiinflamatori. Aceștia pot fi luati din seminte de cânepă, ulei de primula[2], pește, seminte de in, ulei
de in, ulei de cânepă, seminte de chia, ulei de luminită.
·
Alimente alcaline: ridichi negre de
vară, iarbă de grâu, castravete proaspăt, seminte de ridichi germinate, iarbă de orz,
avocado, andive, spanac, fasole verde, sfeclă roșie, lămâie, morcovi, telină, roșii [3].
·
Alimente antiinflamatorii [4].
·
Suplimente specifice: omega 3,
vitamina D3, complexul de B-uri, enzime, probiotice, vitamina A, E și seleniu [5],
[10].
·
Eliminarea glutenului din alimentație [6], [7].
·
Comportamente nutritionale
sănătoase cresc eficienta în
managementul ameliorării simptomelor sclerozei multiple [8].
·
Reducerea stresului oxidativ prin
exercitt
fizice regulate, precum yoga, psiho-terapii specifice sau terapie nutritinală
antioxidantă [9].
Referințe:
3. O’Young
R, Redford Young, Young Diet, Editura Paralela 45, 2005, 75-76.
7. http://www.glutenfreesociety.org/gluten-free-society-blog/eating-like-a-caveman-in-a-modern-world/
Concluzie:
În calitate de nutritionist, am avut 3 pacienti diagnosticați cu scleroză multiplă, în vârstă de 16 ani, 25 ani si 36 ani,
dintre care 2 femei și un
bărbat, între anii 2012-2013.
Alimentatia creează un context favorabil,
pozitiv, în ameliorarea simptomatologiei și a preventiei afectiunilor colaterale, în stagnarea evolutiei bolii, în
creșterea
calitatii
vietii
pentru pacientii cu
SM și a
familiei acestora.
Anca Ignat
http://www.ancaignat.ro/detox5
Nutritionist-dietetician licentiat in 2011,
Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, Cluj-Napoca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumim pentru ideile, sugestiile sau parerile dumneavoastra!
Viata aceasta s-ar putea sa nu fie petrecerea pe care o speram, dar cât timp suntem aici putem de asemenea sa dansam.