duminică, 14 iunie 2015

Scleroza Multipla si intoleranta la gluten (I)

                Intoleranta la gluten

   Glutenul este o proteina vascoasa, compusa, de culoare cenusie, ce se gaseste in cerealele cu spic: grau, alac, secara si orz.
Glutenul este un factor de risc  pentru cei cu intoleranta la gluten, fiind o proteina care provoaca simptome neplacute multor persoane chiar daca nu sunt intolerante la gluten.
   Boala celiaca este cea mai cunoscuta boala declansata in urma intolerantei la gluten.

        Procesul  prin care glutenul ataca organismul

   In mod normal, glutenul este inofensiv pentru organism, dar in cazul persoanelor cu intoleranta la gluten acesta este perceput ca un fel de “invadator”, cum ar fi o bacterie, de catre celulele sistemului imunitar din peretii intestinali. In cazul persoanelor cu sensibilitate la gluten (a nu se confunda cu boala celiaca), glutenul este atacat de catre sistemul imunitar, declansand in cadrul procesului simptome de natura digestiva (balonare, dureri, etc).
Insa in cazul celiachiei, sistemul imunitar ataca atat proteinele de gluten cat si peretii intestinali, motiv pentru care este considerata o boala autoimuna.        
   Reactia autoimuna cauzeaza degenerarea peretilor intestinali si pe termen lung anemie, oboseala si un risc crescut pentru a face alte boli grave.
   Atunci cand boala celiaca este exclusa pe baza analizelor de sange si endoscopiei, dar simptomele abdominale persista la consumul de gluten, putem vorbi de o sensibilitate la gluten. Cu siguranta multe persoane au remarcat faptul ca painea, cerealele din grau, secara sau orz le provoaca balonari sau alte probleme digestive. Acestea pot, chiar daca nu stiu acest lucru, sa fie sensibile la gluten.
Singura diferenta dintre cele doua afectiuni (boala celiaca si sensibilitatea la gluten) tine de faptul ca in sensibilitatea la gluten sistemul imunitar nu isi ataca propriul organism pentru a respinge glutenul.
   Studiile au scos in evidenta faptul ca nu doar persoanele sensibile sau intolerante la gluten pot avea reactii adverse, dar si cei care sufera de sindromul intestinului iritabil sunt afectati de ingestia de gluten, fiind mult mai probabil ca simptomele digestive sa dispara daca trec pe o dieta fara gluten. 
   Potrivit dr-ului Wilson , alimentele continand gluten pot cauza reactii in creierele oamenilor cu sensibilitate la gluten, iar acest lucru sa duca la ceata pe creier.(se poate observa si dieta lui Djokovic).
Multe afectiuni ale creierului sunt asociate cu glutenul.

   Chiar daca glutenul se loveste de peretii intestinali si provoaca in general simptome intestinale, s-a dovedit ca are efecte negative si asupra creierului. Multe cazuri de afectiuni neurologice pot fi cauzate sau exacerbate de consumul de gluten. Intr-un studiu efectuat pe un esantion de persoane cu probleme neurologice a caror cauza nu a putut fi determinata, s-a  evidentiat faptul ca peste jumatate aveau anticorpi impotriva glutenului in sange.
   Principala afectiune pentru care glutenul este partial responsabil se numeste ataxie cerebelara si se manifesta prin deficiente de coordonare, de echilibru si de mers.
Cercetatorii au mai constatat ca simptomele schizofreniei sau autismului, psoriazis-ul pot fi ameliorate cu o dieta fara gluten, la fel si in cazul unei forme de epilepsiei.

   Glutenul din alimente, in special din paine si produse de panificatie (oare cui nu-i plac??), creeaza dependenta.


     Glutenul este asociat cu unele boli autoimune.
   
   Intoleranta la gluten este o boala autoimuna, iar aceste afectiuni au tendinta nefericita de a se asocia. Numeroase studii au gasit o corelatie puternica intre gluten, intoleranta la gluten si alte boli autoimune, precum diabetul de tip 1, scleroza multipla sau tiroida Hashimoto
Persoanele care sufera de celiachie au un risc crescut de a mai dezvolta alte boli autoimune.

Sfatul medicilor, si aici vorbesc de cei din strainatate, pentru ca in Romania intoleranta la gluten nu este inca suficient de bine cunoscuta si foarte multi doctori nici nu banuiesc ca in spatele unor probleme digestive se poate ascunde o intoleranta (de fapt o parte din simptomatologie este regasita si in scleroza multipla), este sa renuntati la gluten pentru cateva saptamani daca resimtiti unele simptome gastro-intestinale pe care nu vi le explicati. Dupa aceasta perioada, trageti linie si observati daca simptomele au disparut. In cazul in care va simtiti mult mai bine cu o alimentatie fara gluten, ar fi bine sa treceti pe la un medic si sa ii cereti sa faceti unele teste pentru a stabili daca suferiti de intoleranta la gluten sau doar de sensibilitate.

  Dieta dr Swank pentru sceleroza multipla (pe care o voi prezenta intr-un viitor nu foarte indepartat) 

  Sursa   http://nutritie.restomania.ro/sanatate/intoleranta-la-gluten-alimentatie/
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumim pentru ideile, sugestiile sau parerile dumneavoastra!
Viata aceasta s-ar putea sa nu fie petrecerea pe care o speram, dar cât timp suntem aici putem de asemenea sa dansam.