luni, 15 iunie 2015

Când organismul se atacă pe el însuşi

Tot mai mulţi oameni suferă de boli autoimune ca scleroza multiplă, artrita reumatoidă sau colopatiile cronice. Medicina clasică n-a găsit rezolvarea definitivă pentru aceste afecţiuni, dar numeroşi suferinzi învaţă cum se poate trăi cu ele. Şi anume - făcând regulat sport, adoptând o alimentaţie sănătoasă, urmând tratamentul medicamentos recomandat de doctor şi, în primul rând, găsind în sine curajul de a merge pe un drum numai al lor

Când celulele imunitare o iau razna...ştiinţa se vede pusă în faţa unor enigme greu de pătruns. Medicina recurge la preparate farmaceutice agresive, pentru a oferi bolnavilor un prim ajutor, totuşi, afecţiunile autoimune sunt în continuare dificil de controlat. Şi, în majoritatea cazurilor, sunt diagnos­ticate prea târziu. Însă există noi iniţiative terapeutice, care ne dau speranţă.

Furnicături în degete, dureri în articu­laţii, o obo­seală neobişnuită, câteva pete roşii pe piele - simpto­mele apar deseori pe neobservate. Cine se prezintă cu aşa ceva la un cabinet medical riscă să nu fie luat în serios, să fie considerat ipohondru şi trimis acasă cu o reţetă oarecare. Până când izbucneşte brusc o primă criză, atât de brutală, încât devine limpede pentru toată lumea că e vorba de o boală gravă. Şi că ea a început deja să distrugă corpul pe dinăuntru.

Nu este o maladie provocată de viruşi sau bacterii, nici de celule canceroase ori de formaţiuni benig­ne. Într-o afecţiune autoimună, or­ganismul se atacă el în­suşi pe sine. Iar aceasta nu mai este o raritate, o toană a naturii, ci a devenit un veri­tabil flagel al civilizaţiei mo­derne: în ţările avansate economic, numă­rul sufe­rin­zilor înregistrează o creş­tere dramatică. Ponderea cea mai mare o deţin femeile, îndeosebi cele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, dar sunt afectaţi şi din ce în ce mai mulţi copii. În Europa, de exemplu, există aproape 60 de milioane de bolnavi, dintre care cei mai numeroşi suferă de psoriazis, tiroidită Hashimoto şi boala Behterev, afecţiuni reumatoide sau colopatii cronice, cum sunt boala Crohn şi colita hemoragică. În prezent, se cu­nosc şaizeci de boli autoimune, iar altele - ca schizo­frenia, autismul sau tulburările im­pulsului alimentar - sunt suspectate că ar avea cauze autoimune.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumim pentru ideile, sugestiile sau parerile dumneavoastra!
Viata aceasta s-ar putea sa nu fie petrecerea pe care o speram, dar cât timp suntem aici putem de asemenea sa dansam.