Dupa cum spuneam, glutenul este perceput
ca un fel de “invadator”, cum ar fi o bacterie, de catre celulele sistemului
imunitar din peretii intestinali.Si cum stomacul este cunoscut mai nou ca fiind
al doilea creier, reactionand la inflamatii, de aici apare degenerarea
peretilor intestinali, si pe termen mai lung sau mai scurt, depinde de cat de
scazuta este imunitatea intregului organism, apare anemia, oboseala,deficitul de
echilibru, de coordonare, vedere incetosata si, riscam de asemenea sa contactam diverse boli mult mai
usor.
Iata ca avem cateva asemanari cu scleroza multipla.
Si acum desigur, ar urma intrebarea “cu ce
inlocuim painea?”
Exista cereale care nu contin gluten (de fapt,
surpriza: cele mai multe nu contin gluten): ovaz, orez brun, mei, porumbul, hrisca,
quinoa.Painea din faina de ovaz poate inlocui cu mare succes pe cea din grau,
chiar daca este mai densa si ar trebui preparata in casa.Dar putem face clatite
delicioase din faina de ovaz, si sa le consumam inloc de paine, sau ca desert.
Alte alimente care nu contin gluten:
legumele, fructele, toate tipurile de alune, nuci, seminte, carnea, de preferat
cea slaba (desi cu greu as introduce-o in alimentatia unui posesor de scleroza
multipla, maxim somon salbatic). Sincer vorbind, pentru cei cu scleroza multipla si care vor sa incerce sa vada cum se simt dupa eliminarea glutenului timp de doua saptamani, cred ca scoaterea alimentelor din grau, ovaz si secara este sufucienta.Vedeti dar, cat de putine trebuie sa eliminam!
Si daca aveti dubii, puteti sa cititi si aici:
http://nutritie.bio/nutritie/dieta-fara-gluten-novak-djokovic/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumim pentru ideile, sugestiile sau parerile dumneavoastra!
Viata aceasta s-ar putea sa nu fie petrecerea pe care o speram, dar cât timp suntem aici putem de asemenea sa dansam.