marți, 23 iunie 2015

Scleroza Multipla si intoleranta la gluten (II)



 Dupa cum spuneam, glutenul este perceput ca un fel de “invadator”, cum ar fi o bacterie, de catre celulele sistemului imunitar din peretii intestinali.Si cum stomacul este cunoscut mai nou ca fiind al doilea creier, reactionand la inflamatii, de aici apare degenerarea peretilor intestinali, si pe termen mai lung sau mai scurt, depinde de cat de scazuta este imunitatea intregului organism, apare anemia, oboseala,deficitul de echilibru, de coordonare, vedere incetosata si, riscam de asemenea sa contactam diverse boli mult mai usor.
 Iata ca avem cateva asemanari cu scleroza multipla.

Si acum desigur, ar urma intrebarea “cu ce inlocuim painea?”
Exista cereale care nu contin gluten (de fapt, surpriza: cele mai multe nu contin gluten): ovaz, orez brun, mei, porumbul, hrisca, quinoa.Painea din faina de ovaz poate inlocui cu mare succes pe cea din grau, chiar daca este mai densa si ar trebui preparata in casa.Dar putem face clatite delicioase din faina de ovaz, si sa le consumam inloc de paine, sau ca desert.
Alte alimente care nu contin gluten: legumele, fructele, toate tipurile de alune, nuci, seminte, carnea, de preferat cea slaba (desi cu greu as introduce-o in alimentatia unui posesor de scleroza multipla, maxim somon salbatic). Sincer vorbind, pentru cei cu scleroza multipla si care vor sa incerce sa vada cum se simt dupa eliminarea glutenului timp de doua saptamani, cred ca scoaterea alimentelor din grau, ovaz si secara este sufucienta.Vedeti dar, cat de putine trebuie sa eliminam!
  

  Si daca aveti dubii, puteti sa cititi si aici: 
http://nutritie.bio/nutritie/dieta-fara-gluten-novak-djokovic/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumim pentru ideile, sugestiile sau parerile dumneavoastra!
Viata aceasta s-ar putea sa nu fie petrecerea pe care o speram, dar cât timp suntem aici putem de asemenea sa dansam.