duminică, 31 mai 2015

Scleroza Multipla si Haloterapia (II)



     Avantajele expunerii la aerosolii de sare au fost mentionate inca din antichitate de catre Hipocrate, parintele medicinei moderne. Era recomandata inhalarea aerului sarat de la malul marilor si oceanelor sau a aburilor unui amestec de sare cu apa.

     A fost o perioada in istoria umanitatii, cand sarea a ajuns o materie extrem de pretioasa; in unele cazuri, mai pretioasa decat aurul, astfel incat pana si soldatii romani erau retribuiti lunar in bulgari de sare, plata care purta denumirea de "Salarium", termen pastrat pana in zilele noastre, folosit la definirea remuneratiei in urma unei munci efectuate.Vedeti dar, cat de importanta era sarea!Sa nu ne mai miram deci, de aparitia povestii "Sarea-n bucate”!



   Haloterapia (sau salinoterapia) in conditiile oferite de Halo - Camera tip Costa

       Haloterapia sau salinoterapia este procedeul prin care persoanele inhaleaza aerosolii salini, cu ajutorul carora sunt tratate diverse afectiuni.
Termenul provine din cuvintele: Salina care inseamna exploatare de sare la adancime si Terapie care inseamna tratare/vindecare.

          Saline artificiale
     Din dorinta de a creste gradul de accesibilitate la tratament dar si de a controla anumite dezavantaje ale salinelor naturale (diferente microclimaterice de umiditate, presiune si temperatura) au fost dezvoltate "halocamere": incaperi capitonate cu sare, asa numitele " saline artificiale "...

Principalele avantaje ale Salinei din camerele tip Costa, fata de alte metode de imitare a microclimatului salin :

- este o metoda 100% naturala; (nu utilizeaza generatoare de aerosoli, sare procesata, caramizi de sare etc. precum alte metode artificiale)
- conditionarea aerului se face printr-o metoda speciala ce nu permite dezvoltarea ba
cteriilor spre deosebire de celelalte metode ce conditioneaza aerul cu ajutorul unor AC-uri cu compresor ce duc adesea la dezvoltarea unor tulpini bacteriene extrem de agresive.

           Haloterapia este un procedeu extrem de simplu de terapie, acesta neimplicand sub nici o forma administrarea de medicamente sau suplimente alimentare, imobilizari la pat sau regimuri alimentare. Insa, pe cat de simplu este procedeul, pe atat de complex este mecanismul salin in organism.
     Haloterapia implica pe de o parte, inhalarea pe caile respiratorii a aerosolilor salini, iar pe de alta parte, absortia aerosolilor salini prin intermediul pielii. Pielea fiind al doilea organ de respiratie (dupa plamani) al corpului.
 Absortia aerosolilor salini la nivelul pielii se realizeaza datorita fenomenului de difuzie: aerosolii salini se raspandesc relativ uniform in atmosfera interioara a incintei haloterapeutice, fiind in permanenta combinati cu particulele de apa ce formeaza umiditatea relativa. Expunerea corpului si implicit a suprafetelor de piele in aceasta atmosfera, determina depunerea, apoi absortia ionilor salini prin capilaritatile pielii si transportarea lor in tesuturi, pana la nivelul celular. Absortia prin piele a ionilor salini se datoreaza in primul rand procesului osmotic sub conditiile fenomenelor bio-electrovalente la nivel molecular si atomic.


     In urma curei haloterapeutice va fi stimulata rezistenta antiinfectioasa a organismului, vor fi reglate procesele imunologice. 


   




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumim pentru ideile, sugestiile sau parerile dumneavoastra!
Viata aceasta s-ar putea sa nu fie petrecerea pe care o speram, dar cât timp suntem aici putem de asemenea sa dansam.