sâmbătă, 9 mai 2015

Scleroza Multipla si Hipoterapia

HIPOTERAPIA este o lume speciala care reuneste cai, persoane cu disabilitati, copii si adulti, voluntari si profesionisti din domeniul medical, psihologic si educational. In acest proces vietile tuturor celor implicati sunt imbogatite. 

Ce este calaria terapeutica?
Calaria terapeutica, parte a hipoterapiei, denumita si terapie asistata de cai, terapie cu ajutorul calului sau calaria pentru persoane cu disabilitati, inseamna folosirea calului si equinelor  in  activitati orientate pentru a atinge o mare diversitate de obiective terapeutice: cognitive, fizice, emotionale, sociale, educationale si comportamentale.
Acest tratament este unul dintre cele mai eficiente pentru a imbunatatii postura, echilibrul, mobilitatea, precum si alte functiuni la persoane cu disfunctii motrice. In hipoterapia clasica calul influenteaza clientul mai mult decit clientul controleaza calul. Terapeuti special pregatiti aseaza clientul in pozitie pe cal iar clientul raspunde activ la miscarile calului. Terapeutii analizeaza raspunsul clientului si directioneaza miscarile calului astfel incit sa obtina obiectivele urmarite.

Omul si calul au facut istoria impreuna. Cu mult timp inaintea cailor putere si a motoarelor turbo, omul impreuna cu tacutul lui prieten, calul, au strabatut pasii veacurilor impreuna prin arsita, ploaie sau frig, in timp de pace sau razboi. Beneficiile calului si calariei sunt cunoscute de multa vreme dar o abordare stiintifica ca si terapie are loc in jurul anului 1870. Marele moment si recunoasterea hipoterapiei are loc in 1952. La Jocurile Olimpice de la Helsinki, Finlanda, Liz Hartel cistiga medalia de argint la proba de calarie – dresaj, o tinara care apare la festivitatea de premiere in scaun cu rotile. Suferea de poliomielita.Pentru om perfect sanatos sau persoana cu disabilitati  calaria reprezinta o experienta unica din multe puncte de vedere: fizic, afectiv si relational, psihologic, social, etc. Contactul cu un animal mare are un profund efect asupra persoanei. In afara experientei de a stabili o  legatura emotionala, caii furnizeaza mii de experiente senzoriale noi.
Beneficiile calariei terapeutice – Calaria pentru persoane cu nevoi speciale este recunoscuta a fi una dintre cele mai progresive forme de terapie. Abilitatea de a controla un cal la fel ca pe propiul corp induce incredere in sine, responsabilitate si spirit de echipa. Mai mult decit toate este cu adevarat o experienta frumoasa care creaza o legatura speciala intre cal si calaret .
BENEFICII FIZICE
Imbunatatirea echilibruluiIn miscarea sa calul, in mod constant, scoate calaretul din echilibru, obligindu-l ca prin contractii si relaxari musculare sa se re-echilibreze. Aceste exercitii activeaza grupe musculare inaccesibile in terapiile conventionale. Miscarea ritmica tri dimensionala a calului este similara cu mersul omului, invatind muschii picioarelor sa se miste intr-un mod ritmic. Plasind calaretul in diverse pozitii pe cal (voltije terapeutice) se pot lucra diverse grupe musculare. Prin pornire si oprire, prin schimbarea vitezei si a directiei calului  cresc efectele beneficiilor fizice.
Fortificarea muscularaMuschii sunt fortificati prin implicarea lor in calarie. Chiar daca calaria este un exercitiu, ea este receptata ca o bucurie si de aceea calaretul are o toleranta crescuta si o motivatie pentru prelugirea timpului de terapie.
Imbunatatirea coordonarii, reflexe mai rapide si imbunatatirea  planificarii motricePentru persoana aflata calare coordonarea este de mare importanta pentru a obtine raspunsul dorit din partea calului. Deoarece calul transmite instant feed -back calaretului referitor la fiecare comanda a sa, este usor de stiut daca aceasta a fost corecta. Repetitia modelelor cerute pentru a controla un cal imbunatateste reflexele si ajuta planificarea motrica.
Intinderea muschilor incordati sau spasticiPozitia calare presupune intinderea muschilor adductori ai coapsei.Acest efect se obtine prin preintindere inainte de incalecare si incepind calaria pe un cal mai ingust, apoi gradual trecind pe cai din ce in ce mai lati. Forta gravitationala ajuta intinderea muschilor pe fata anterioara a piciorului atunci cind se calareste fara scarite. Calaria cu scarite, prin pozitionarea calciiului jos induce intinderea tendoanelor calciiului si a muschilor gambei. Muschii stomacului si ai spatelui sunt intinsi atunci cind calaretul isi mentine postura dreapta pe cal in pofida miscarilor acestuia, muschii bratului si a miinii a urmare a exercitiilor de rutina pe cal si prin actul de a tine si folosi fraiele.
Reducerea spasticitatiiSpasticitatea este redusa prin miscarea ritmica a calului. Caldura calului poate ajuta in relaxare, mai ales la nivelul picioarelor. Pozitia calare ajuta la diminuarea spasmului muschilor extensori la nivelul membrelor inferioare. Tinerea friielor ajuta la diminuarea spasmelor muschilor flexori a membrelor superioare. Multe din pozitiile progresive de voltija sunt create pentru a reduce spasticitatea. Oboseala deasemenea ajuta la reducerea spasticitatii prin inducerea relaxarii.
Cresterea gamei de mobilitate a articulatiilorPe masura ce spasticitatea este redusa, creste gradul de mobilitate. Gama de miscare este imbunatatita prin incalecare si descalecare, ingrijirea calului si exercitiile din timpul lectiilor.
Reducerea miscarilor anormaleReducerea spasticitatii si cresterea gamei miscarilor va induce o inhibitie a miscarilor anormale,  tehnicile de relaxare din timpul calariei sunt menite de asemenea sa inhibe aceste miscari.
Imbunatatirea respiratiei si a circulatieiDesi calaria nu este considerata un exercitiu cardio vascular, trapul si canterul contribuie la cresterea si imbunatatirea deopotriva a respiratiei si circulatiei sanguine si limfatice.
Imbunatatirea apetitului si digestieiCa toate formele de exercitii, calaria stimuleaza apetitul. Tractul digestiv este deasemenea stimulat crescind eficienta digestiei.
Integrare senzoriala – Calaria stimuleaza simtul tactil atit prin atingere cit si prin stimuli de mediu. Sistemul vestibular este deasemenea stimulat prin miscarea calului, schimbarile de directie si de viteza. Sistemul olfactiv raspunde la diversele mirosuri ale unui grad si ale unei ferme. Vederea este folosita in controlul calului. Diversele sunete ale unei ferme ajuta si la implicarea sistemului auditiv. Toate aceste simturi lucreaza impreuna  in timpul  actului de calarie. In plus, proprioceptorii (receptorii care dau informatii despre muschii, tendoanele si ligamentele noastre) sunt activati rezultind cresterea propriei perceptii.

  BENEFICII PSIHOLOGICE
Senzatia de bineExercitiile in aer liber, departe de spitale, cabinete medicale, sali de terapie sau casa ajuta la inducerea unei stari de bine.

Cresterea increderii de sine – Increderea este cistigata prin stapinirea unor aptitudini care in mod obisnuit le au persoanele fara disabilitati.Abilitatea de a controla un animal mult mai mare si  mai puternic decit omul este o mare performanta. Participarea la evenimente de genul demonstratiilor si 

jocurilor isi aduce aportul la cresterea increderii in sine.
Cresterea interesului pentru lumea inconjuratoarePentru persoanele afectate de un handicap lumea pare sa se ingusteze. Calaria creste interesul pentru ceea ce se intimpla in jurul calaretului, el explorind lumea de la inaltimea unui cal. Chiar si exercitiile facute devin mai interesante cind au loc din aceasta postura.
Cresterea interesului pentru propria existentaSatisfactia calariei si experientele pozitive dobandite  stimuleaza si incurajeaza calaretul sa comunice si sa le impartaseasca  celorlalti, prin asta crescand totodata dorinta de a obtine noi si noi performante prin propriile forte.
Cresterea capacitatii de asumare a responsabilitatiiCalaria este un sport care comporta anumite riscuri. Calaretul invata sa-si stapineasca teama incercind noi modalitati si pozitii pe cal.
Dezvoltarea rabdariiDe vreme ce calul are propriul sau caracter, calaretul invata rabdarea de a aplica metoda potrivita pentru a primi raspunsul dorit determinand astfel colaborarea calului. Repetarea principiilor de baza ale calariei ajuta deasemenea la dezvoltarea rabdarii.
Controlul emotional si autodisciplinaCalaretul invata repede ca pierzindu-si cumpatul pierde controlul calului. Tipetele, strigatele si descarcarile emotionale deranjeaza calul care in replica    “ se intoarce” impotriva calaretului. Calaretii invata sa controleze aceste emotii si sa le exprime corespunzator.
Simtul normalitatiiFiind capabil de a stapini metode considerate dificile chiar si  de persoanele  fara disabilitati, calaretul experimenteaza cum este sa fii “normal” ajungand uneori la performante superioare.
 Cresterea capacitatii de controlCalaretul incepe sa constate ca avind control asupra sinelui creste si controlul asupra animalului pe care-l calareste.
  BENEFICII SOCIALE
PrieteniaDesi calaria poate fi considerata o activitate solitara, este foarte bine sa se desfasoare in grup. Calaretii impartasesc  dragostea comuna pentru cai si experienta comuna a calariei – un bun fundament pe care se poate construi o prietenie.
Dezvoltarea respectului si dragostei pentru animaleCaii necesita multa ingrijire si atentie. Calaretii realizeaza o legatura sufleteasca cu animalele. Ei descopera interesul dragostei si grijii pentru animale. Ei invata totodata sa puna nevoile calului inaintea celor proprii.
Diversificarea experientelorDiversitatea experientelor presupuse de cai si calarie este nelimitata. De la ingrijirea calului la calaria propriu zisa, de la participarea la demonstratii la invatarea fiecarei parti a calului, experienta calaretului creste continuu.  Deasemenea calul permite calaretului acces in zone altfel inaccesibile din cauza disabilitatii lui.
BucurieNu exista dubii: calaria este o placere! Calaretii gusta placerea si bucuria  fiecarei participari la sedinta de calarie terapeutica.
  Beneficii educationale
Imbunatatirea citituluiInainte de a putea sa citesti, este necesar sa recunosti  formele, marimile si  culorile. Aceste obiective pot fi mai usor atinse de pe spatele unui cal, ca parte a unor jocuri sau activitati. Se observa o mai mica rezistenta la invatare atunci cind ele fac parte dintr-o lectie de calarie. Prin utilizarea semnelor plasate in jurul manejului, literele pot fi invatate si se poate deasemena invata citirea unor cuvinte prin recunoasterea lor.
Succesiunea, modelul si planificareaUneori simpla utilizare a unui creion necesita o planificare de actiuni. Cunoasterea succesiunii evenimentelor este un aspect important al majoritatii activitatilor. Asta si alte calitati similare se pot deprinde prin calarie, prin utilizarea unor “obstacole” – metode, prin exercitii si antrenamente, prin multe jocuri si activitati.
Imbunatatirea coordonarii mina – ochiCoordonarea mina – ochi este necesara pentru activitati de genul  scrisului, de exemplu. Aceste proprietati se obtin prin dirijarea calului si deasemenea  prin diverse activitati si exercitii.
Perceptia vizual – spatialaAceasta include constientizarea formelor si dimensiunilor in intelegerea   relationala dintre forme in mediul  inconjurator. Sunt incluse in acest domeniu directionalitatea, diferenta dintre stinga si dreapta, perceptia spatiala care ne permite sa facem diferenta intre lucrurile apropiate ca forma dar spatiate diferit, perceptia formelor, identificarea obiectelor si memoria vizuala secventiala. Atit cititul cit si matematica implica perceptii vizuale spatiale.Perceptia vizuala a spatiului este un rezultat natural al cotrolului calului. Exercitiile aditionale  facute pe cal cresc abilitatile in acest domeniu.
DiferentiereaCalaretul invata sa diferentieze stimulii din mediu, cei importanti de cei mai putin importanti. O imbunatatire in acest sector se manifesta pe masura ce calaretul se concentreaza asupra calului si lucrurilor care-l pot influenta in opozitie cu atentia generala asupra mediului inconjurator.

Un comentariu:

  1. Theresa May: casino, sports betting, poker, and more
    Celebrity Gambling Award-Winning Casino Mogul 익산 출장마사지 Steve 문경 출장안마 Wynn and 의왕 출장샵 poker, and more at the Wynn Las Vegas Casino 충청남도 출장안마 in 제주도 출장마사지 Las Vegas, Nevada.

    RăspundețiȘtergere

Multumim pentru ideile, sugestiile sau parerile dumneavoastra!
Viata aceasta s-ar putea sa nu fie petrecerea pe care o speram, dar cât timp suntem aici putem de asemenea sa dansam.