In timpul verii, pana si schimbarile minore ale temperaturii, cum ar fi cresterea acesteia cu 1° C, pot avea efecte extrem de neplacute asupra persoanelor cu boli cronice, mai ales daca acestea sunt varstnice, si pot duce chiar la deces. Exista o serie de studii care arata ca variabilitatea temperaturilor ridicate din timpul verii se asociaza cu o crestere a mortalitatii pacientilor cu boli cronice.
Pacientii cu scleroza multipla au intoleranta la caldura
Scleroza multipla este o boala invalidanta, afectand sistemul nervos central. Aceasta boala lezeaza invelisul protector al fibrelor nervoase ale sistemului nervos central, cu aparitia unor intreruperi ale semnalelor nervoase. Pacientii cu scleroza multipla pot prezenta fenomene de intoleranta la caldura, cu aparitia tulburarilor de vedere (de la vedere incetosata pana la pierderea temporara a acesteia).
Alte semne ale intolerantei la caldura sunt: stare confuzionala, pierderea cunostintei, varsaturi, crampe musculare, cresterea frecventei cardiace, polipnee (cresterea frecventei respiratorii). Trebuie monitorizate atent la aceasta categorie de pacienti. Persoanele care sufera de afectiuni renale prezinta un risc mai mare in timpul verii de a dezvolta insuficienta renala, in urma deshidratarii. De asemenea, aceasta creste riscul aparitiei calculilor renali.
In cazul bolnavilor cronici, organismul nu mai este la fel de eficient in pierderile de caldura, se supraincalzeste mult mai usor, crescand astfel riscul de producere a socului hipertermic. Implicate in aparitia complicatiilor se pare ca sunt si unele medicamente, care pot fi riscante daca sunt administrate in perioadele caniculare.
SFATURI UTILE:
Pentru a preveni agravarea afectiunilor cronice si aparitia altor complicatii (insolatie sau soc hipertermic) trebuie evitata iesirea in aer liber in perioada cea mai fierbinte a zilei. Se recomanda: un consum marit de lichide (daca nu exista o contraindicatie medicala), de fructe si legume; purtarea de imbracaminte lejera, palarie, ochelari de soare; folosirea cremelor cu factor de protectie ridicat.Trebuie evitat consumul de alcool si bauturi pe baza de cafeina (favorizeaza deshidratarea).In perioada verii este recomandata consultarea periodica a medicului curant. Acesta poate stabili daca este necesara o ajustare a tratamentului.
Nu se maresc sau micsoreaza dozele de medicament fara recomandarea medicului.In caz de insolatie (cefalee, ameteli, greata, febra, ritm cardiac rapid, confuzie, delir) persoana trebuie dusa la umbra, racorita prin: ventilatii, udarea corpului si administrarea de lichide, eventual ce contin electroliti. Nu se administreaza medicamente utilizate in mod curent la combaterea febrei (paracetamol, acid acetilsalicilic etc.) deoarece pot crea probleme din cauza raspunsului organismului la insolatie.
Daca apar pierderi de cunostinta trebuie ceruta asistenta medicala.In caz de soc hipertermic (temperatura corporala peste 40 grade Celsius, dureri de cap violente, confuzie, lesin, convulsii, tulburari de ritm cardiac) se solicita serviciul de urgenta medicala. In asteptare, persoana trebuie dusa la umbra si udata cu apa. Reechilibrarea hidroelectrolitica, restabilirea statusului mental si a functionalitatii cardiovasculare si respiratorii se realizeaza de catre medici.
Sa aveti la voi o sticla cu apa rece, de preferat minerala , si sa beti din ea cate putin: efectul de perfuzie.De asemenea o punga cu gheata, care se va pune pe musculature care poate deveni spastica.
In urma cu 3-4 ani, dr. de recuperare care ma trata imi recomanda o "vesta rece", create de americani, special pentru bolnavii cu scleroza multipla.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumim pentru ideile, sugestiile sau parerile dumneavoastra!
Viata aceasta s-ar putea sa nu fie petrecerea pe care o speram, dar cât timp suntem aici putem de asemenea sa dansam.